Čari života s mačkom - LOV I REKREACIJA (dio 1/138)

Svaka sličnost s stvarnim događajima i mačkama je namjerna. Upoznajte jednu malu Puffy. O čudnovatoj Puffy pišu se memoari.. u nastavcima. Sve mačke imaju u neku ruku isti temperament, ali ipak je svaka jedinstvena.

Život s mačkom sve je samo ne dosadan. Meni. Čini mi se da je kod nje baš suprotno. Gledam je i ne vjerujem. Jutro provede spavajući, s pauzom za hranu. Hrana je naravno umori, pa zadrijema prije popodnevnog spavanja. Nakon neaktivnog odmora se probudi, rastegne, najede, i zaspi. Čini se da je njoj strahovito dosadno. Ovisno o vanjskoj temperaturi i momentu, ponekad se voli i podružiti… Ali to ovisi samo o njoj jer ona određuje pravila igre. Zapravo ja uopće ne moram sudjelovati. Ako baš želi suradnika, jasno mi to daje do znanja nježnim zabijanjem zuba u stopalo, ali to je čisto iz ljubavi (zaključili smo, nadajući se…)

 

 

MAČKA I IGRANJE

IGRANJE - NAČIN 1

Puffy leži i pozira u „princeza“ stavu. Dodam joj lopticu a ona bulji u neku drugu točku. Uzmem lopticu i pokušam ponovno. Ne reagira. Treći put je zovnem, a ona samo okrene uho prema meni, jer zvuk nije dovoljno interesantan da okrene cijelu glavu. Dođem do nje, povučem je za rep da se malo aktivira – cendravim glasićem daje do znanja da joj to ne paše, ali hej, barem se oglasila. Dam joj lopticu i pokrije je šapom, i uputi mi pogled u stilu „…si sad zadovoljna?“

IGRANJE – NAČIN 2

Kad je u savršenom omjeru „sita ali ne presita“ i „budna ali ne prebudna“, ostavi nešto energije za mene. Vidim da se trudi, i čak surađuje u igranju. Naravno, ne pretjeruje jer nema potrebe da se previše prilagodi mojim željama. Bacim joj lopticu i trči za njom, ali samo ako loptica ide u pravom smjeru, brzinom koja njoj odgovara. Postupak se ponavlja dok ne odluči da je dovoljno za danas.

IGRANJE – NAČIN 3

Vidi se da joj je baka poskrivečki dala svježeg mesa. Igrala bi se ali na svoj način. Zapravo joj ja nisam potrebna u tim momentima, i svaki komad interijera i eksterijera je potencijalno opasan i mora se savladati. Mora uloviti vjetar u zavjesi. Mora me zaustaviti u prolasku. Mora dotaknuti eventualnu buhu, leptira, pticu, osu, pčelu, travku u pokretu, baku, list u zraku, psa na cesti, poštara, mrava, muhu, smrdljivog martina, sve što nađe na podu, u zraku, na krovu auta, na krovu garaže, na krovu susjedove garaže, na ogradi, televizoru…

U tim je momentima nemoguće nesmetano brisati pod ili okopavati vrt.

ONA JE LOVAC… I PONEKAD NIJE DOBRA U TOME

…ona nije glupa, nimalo. Mislim da je problem u zvončiću koji joj ne dozvoljava da se prikrije. Koliko to zapravo ima veze, ne znam. Nije mi zapravo jasan njezin doživljaj nekih „opasnosti“. Čini se da uvijek ima stvari pod kontrolom, ali…

Kada dođe teta B s pudlicom, razina stresa u kući naraste na maksimum. Maca uvrijeđeno ode u spavaću sobu i ne želi uopće imati veze s nama. Svako malo proviri kroz ključanicu da provjeri situaciju, i natrag se povuče. Kada ogladni, oprezno izađe van i šuljajući se dopre do posudice s hranom, odnese komad mesa natrag u spavaću sobu i tamo jede, duboko uvrijeđena.

Dođe teta M na dvorište s westijem koji naivno krene prema njoj, da se igraju. Ona odmah uspostavi pravila i daje do znanja da je dvorište njezino. Svaki zauzme svoju teglu oleandra i par sati, koliko traje „kava“, gledaju se bez treptanja, dok se napetost reže nožem. Kada westiju do kraja dosadi novonastala situacija, on krene napraviti krug po dvorištu, a njezin rep dobije volumen lavove grive, kičma joj se svine u slovo DŽ i jasno mu predoči gdje je linija dvorišta iza koje on ne smije proći.

Reklo bi se da je plaha… ali onda nas iznenadi kada susjedi po cesti šeću dogu, koja vidljivo skreće udaljavajući se od našeg dvorišta, gutajući knedlu. Maca se približi ogradi i uputi pogled koji sve govori. To me sjeti na slonov strah od miša i dođe mi da na ulazna vrata postavim njenu sliku sa tekstom u stilu „Oprez, Puffy u dvorištu“.

S druge strane, kada imamo miša, posuđujemo susjedovu mačku. Puffy se vraća iz ormara tek kad je uvjerimo da je zrak čist.

 

Internet Servis Info

Proizvodnja / veleprodaja i podrška

Verdelino d.o.o. 42000 Varaždin, HR/CRO

MBS: 070086805 OIB: 28124762492

Sjedište: Kranjčevićeva 6, Ured: Kućanska 24

Tel/Fax +385 42 351 300

e-mail:info(at)vratime.com