Što učiniti ako ljubimac nestane?

Bez obzira imate li psa, mačku, ptičicu, hrčka, sigurno ste vezani na svog ljubimca i on vam na jedan poseban način uljepšava život. Ljudi se na ljubimce odlučuju iz mnogo razloga, ali najčešće je to potreba da se o nekome brinemo. Dajemo im hranu, šećemo ih, igramo se s njima, vodimo brigu o njihovom zdravlju i o njihovom raspoloženju. Samim time oni postaju ovisni o nama. A kako je većina ljubimaca nestašna, jako se lako može desiti da oni odlutaju predaleko i da se ne znaju vratiti kući. Ako i niste bili u takvoj situaciji, a imate ljubimca, vjerojatno se pribojavate da bi se to moglo desiti.

Što učiniti ako se to desi?

 PRVI DAN…

Prije svega je dosta bitno reagirati odmah. Što prije započnete sa traženjem ljubimca, to su veće šanse da je on još uvijek u blizini, i samim time ćete ga lakše pronaći. Ljubimci su zasigurno i sami svjesni situacije i žele se vratiti kući.

Je li stvarno nestao?

Prije svega, provjerite jeste li ga zagubili doma – pogotovo ako imate mačku, sigurno ste doživjeli da se ona zavuče u ormar i tamo drijema dok je cijeli kvart traži.

Zovite ga!

Ako niste te sreće da se skriva u podrumu, raspitajte se kod susjeda jesu li ljubimca vidjeli. Ako jesu, krenite u tom smjeru i jednostavno ga dozivajte. Vi najbolje poznajete svojeg ljubimca i sigurno znate na koji zvuk reagira. Zovite ga imenom, i ako vas čuje, sigurno će se usmjeriti prema vašem glasu. Ako ima omiljenu igračku koja proizvodi zvukove, koristite je. Budite uporni – to je najjednostavniji način da vam ljubimac dođe doma. Tražite ga po kvartu, i budite uporni. Zato je bitno da reagirate što prije, jer što duže čekate do on dalje može otići.

Imajte uz sebe svoj mobitel

Ako ste dobro obavijestili susjede o novonastaloj situaciji, možda će vas netko nazvati s novim informacijama. Ako vaš ljubimac ima VratiMe privjesak, imajte svoj mobitel uvijek uz sebe jer vas u bilo kojem momentu može nazvati netko tko ga je primijetio u bilo kojem dijelu grada.

Koristite medije

Vjerojatno imate fotografiju svojeg ljubimca. Iskoristite je za objavu u medijima. Ako nemate, svakako objavite na društvenim mrežama da tražite ljubimca. Na www.vratime.com koristite oglasnik za izgubljene ljubimce. Ako netko pronađe vašeg ljubimca (a ako on nema privjesak), postoji vjerojatnost da će pogledati na oglasnik ne bi li ga negdje prepoznao.

AKO GA NE PRONAĐETE PRVI DAN…

Ne očajavajte

Životinje imaju odlične instinkte i moguće je da su samo otišli u nekakvu avanturu. Ako je vaš ljubimac ukraden, možda postoje svjedoci koji su nešto vidjeli. Uzmite u obzir da, i ako se to desilo, desilo se u blizini vaše kuće.

Polijepite oglas po kvartu i dalje

Na www.vratime.com oglasniku možete objaviti oglas, ali ga i isprintati. Vrlo je važno da upišete što više informacija i idealno je da stavite fotografiju, jer ona bolje privlači prolaznike, a i veće su šanse da ga netko prepozna sa slike nego sa opisa. Naravno, oglas možete i sami napisati ili kako vam je lakše, ali uzmite u obzir da, bez obzira na oblik, on povećava šanse da se vaš ljubimac vrati.

Čekanje se isplati

Svakodnevno se objavljuje puno priča presretnih vlasnika koji su pronašli svoje ljubimce čak i nakon par tjedana. Ti su se ljubimci nalazili na svakakvim mjestima, čak i kod susjeda u podrumu (provjerite i tamo!) ali svima im je zajedničko da nisu odustajali i da su vjerovali da je njihov ljubimac „tu negdje“. Nemojte zaboraviti da je i vašem ljubimcu u velikom interesu da se vrati, i da su oni često vrlo inteligentni - samo im možda treba malo više vremena. Ako vaš ljubimac ima VratiMe privjesak, zapravo nikada ne morate gubiti nadu, jer netko će ga pronaći kad-tad, i javiti vam njegovu lokaciju. Bez obzira na način povratka, vrlo je vjerojatno da ćete i vi jednog dana pričati priču o izgubljenom ljubimcu koji se vratio.

KAKO SE OSIGURATI UNAPRIJED?

Zato smo mi tu. Vaš je ljubimac trenutno na kauču i drijema po sedmi puta danas? Naravno, želite da tako ostane. Ali, nikad se ne zna. Oni su nestašni, znatiželjni, i pravi mali avanturisti. Ako odlutaju, postoji šansa da se neće znati vratiti kući. Zato je dobro osigurati i sebe i njih sa VratiMe privjescima, kako bi se u slučaju nestanka bilo koja osoba koja naiđe mogla vama javiti.

Osim toga, ako niste dosad, nabavite njegovu fotografiju – nikad ne znate kada će vam trebati!

Ako ste se ikada našli u situaciji da vam je nestao ljubimac, nadam se da ste ga uspješno pronašli! J

Internet Servis Info

Proizvodnja / veleprodaja i podrška

Verdelino d.o.o. 42000 Varaždin, HR/CRO

MBS: 070086805 OIB: 28124762492

Sjedište: Kranjčevićeva 6, Ured: Kućanska 24

Tel/Fax +385 42 351 300

e-mail:info(at)vratime.com